ΚΑΡΑΒΑΝ ΣΕΡΑΪ "ΣΟΥΛΤΑΝ ΧΑΝΙ"




ΚΑΡΑΒΑΝ ΣΕΡΑΪ «ΣΟΥΛΤΑΝ ΧΑΝΙ»

ΠΥΛΗ - ΚΗΡΗΘΡΑ
Η πρώτη επαφή στο μακρύ οδικό δίκτυο για την Καππαδοκία από τους ταξιδιώτες δυτικά του Ακσαράι  και πάνω στο δρόμο του Μεταξιού συναντάμε και σήμερα ως απομεινάρια ένδοξων εποχών ακμής του εμπορίου το Καραβάν Σεράι (Sultanhani Caravan sarrai), ένα τεράστιο φρούριο που χτίστηκε το 1229 περίπου και έχει εν μέρει αποκατασταθεί, με την εντυπωσιακή και μοναδική είσοδο την σκαλισμένη πύλη – κηρήθρα.


Στο εσωτερικό, μια μεγάλη αυλή που στο κέντρο της υπάρχει ένα μικρό τέμενος (mescid), απέναντι μία μεγάλη αίθουσα με μικρά τοξοειδή παράθυρα για φωτισμό αποτελούσε τον χώρο «στάθμευσης» των ζώων και των εμπορευμάτων.
Στα πλάγια δεξιά και αριστερά υπήρχαν οι χώροι για τους ταξιδιώτες που πρόσφεραν φαγητό, διαμονή, διασκέδαση και προστασία.
ΤΕΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ
Κατά την είσοδο από την μία και μοναδική είσοδο του φρουρίου γινόταν επιμελής καταμέτρηση των ζώων και των εμπορευμάτων ώστε κατά την έξοδο η επαλήθευση να αποτελούσε την σιγουριά και ασφάλεια ζώων και εμπορευμάτων.
ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
Τα Καραβάν Σεράι κατασκευάσθηκαν κατά την βασιλεία του Σουλτάνου Alaeddin Keykubat Ι (1219 - 1236) ως μια στάση ανάπαυσης και διανυκτέρευσης στο μακρύ και δύσκολο δρόμο των καραβανιών, είχαν δε απόσταση περίπου 15 - 20 χιλιόμετρα το κάθε ένα τόσο δηλαδή που θα μπορούσε να διανύσει μία καμήλα.